Festes i Tradicions

El poble de Gavarda i els seus veïns, fent honor a la seua localització geogràfica, el seu clima i la seua cultura, compta amb una llarga tradició festiva; són moltes les festivitats que al llarg de l'any trauen als veïns al carrer.

Algunes són religioses, com ara, les festes majors, que se celebren en honor a Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.

També, el 17 de gener i en honor a Sant Antoni Abat, (Sant Antoni del Porquet) a la porta de l'església es beneïxen tots aquells animals domèstics que en processó porten els seus amos.

Les festes al Cor de Jesús, el Ball de Pinyata ara nomenat "Sol i Lluna", la festa dels carros i altres configuren el mapa festiu de Gavarda i els seus habitants.

Festes de més rellevància en el poble

FESTES A SANT ANTONI ABAT:

Estes són les festes més importants de Gavarda, se celebren el cap de setmana següent al 17 de gener. Com en totes les festes, la part gastronòmica cobra gran importància; es comença amb un esmorzar popular de coques amb cansalà a la plaça de l’Ajuntament; després cavalls i cavallistes desfilen cap al poliesportiu per començar a enganxar les soques.

Al migdia i també a la Plaça, es du a terme el dinar de germanor amb les tradicionals paelles; a la vesprada i continuant amb la tradició, es realitza “la plantà del Pi Major” i la col·locació de les soques, en acabar es planta la foguera típica d’estes festes en honor a Sant Antoni del Porquet que més tard es cremarà posant el fermall final a la festa.

FESTES A SANT VICENT FERRER I A LA IMMACULADA CONCEPCIÓ:

Continuant amb l’activitat festiva de Gavarda, hem de remarcar les festes dedicades a Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.

Gavarda celebra estes festes el cap de setmana després de Pasqua. Hi ha tres nits de festa amb tres dies plens d’activitats per a tots, grans i menuts, Les mascletades, els focs d’artifici, balls amb orquestra, el teatre infantil, cercaviles i el festival de bandes de música són els elements principals de la festa.
Els actes estan organitzats per la Comissió de Festes de Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.

EL BALL DE PINYATA - SOL I LLUNA

La festa del Ball de Pinyata, ara nomenat “Sol i Lluna” se celebrava a diferents pobles de la Vall Farta, sempre amb caràcter pagà; es tractava d’un dia dedicat a l’absurd, a la broma, al bon ambient, on la gent es disfressava, eixia al carrer a passar-ho bé, s’enfarinaven, feien processons falses….

Concretament al cas de la nostra població, Gavarda, l’any 1983 un grup de veïns va decidir que açò tornara a brollar. El poble vivia afonat per la recent i desgraciada Pantanada de Tous, i alguna cosa havia d’animar una mica a la gent; així que començaren esta història, de nou la improvisació, la broma, l’alegria i el bon ambient s’apropiaren d’esta celebració i a poc a poc, el dia del Ball de Pinyata es va anar convertint en un dia gran, prompte va ser una referència a Gavarda i als voltants.

Malauradament a principis dels anys 2000 es va perdre de nou està “festa del poble”, però després d’un parell d’anys, va tornar a renàixer amb la seua grandiositat, s’ha fet memòria i de nou el primer dissabte després de cendra a Gavarda és festa… i gran!
El grup actual va començar a treballar l’any 2004 per recuperar esta tradició, i després d’organitzar per primera vegada la festa l’any 2005 i veure el benestar, la germanor, l’alegria i la companyonia que el Ball de Pinyata ens podia transmetre, va decidir fundar l’Associació Juvenil Ball de Pinyata, què a banda de donar molta més força a la festa (que continua sent l’objectiu principal), s’encarrega d’oferir una ampla oferta d’iniciatives culturals, esportives, socials i solidàries.

FESTES AL COR DE JESÚS

Festes al Cor de Jesús: Se sol organitzar quinze dies després del Corpus; duren dos dies, la vespra, amb cavalcada i el dia de la festa amb missa i processó.

Lletra de l'himne de Gavarda

En un estrem d’ubèrrima vall
beneït racó que Déu va elegir
de tarongers, palmeres i hortes;
la primavera cobra vida ací.

El vostre Xúquer passa besant-se
entre revoltes i sembla dir:
Gavarda meua, perla preciosa,
de la Ribera tu eres el jardí.

Gavarda gloriosa
pàtria xica primorosa,
de gent noble, laboriosa,
dones guapes i graciosa.

Del teu verger sultana
dins el meu cor estàs bella rosa
en mi per sempre viuràs
tan bonica i tan sobirana.

Volgut patró Sant Antoni Abat,
Oh poble meu et vull beneir.
Ací he nascut i ací vull viure
i en este edén jo vull morir.

Honor al poble del meu amor.
Visca Gavarda amb tot el cor!
Honor al poble del meu amor.
Visca Gavarda amb tot el cor!!

Luis Gadea López

Romanç de Sant Antoni de Gavarda