Patrimoni

Gavarda compta amb un Patrimoni Històric Artístic important, són diversos els enclavaments al seu terme municipal; pese al gran desastre que va patir el poble l'any 1982 com a conseqüència del trencament de la presa de Tous i la posterior construcció del poble nou, els seus habitants han intentat preservar i conservar tot allò que haja de veure amb la seua història.

Parròquia antiga

L’Església parroquial del nucli antic de Gavarda va ser construïda en 1870 i dedicada a Sant Joan Baptista i Sant Antoni Abat; és d’una sola nau amb capelles laterals. Destaca damunt de la portada una torre rematada per una escultura del Cor de Jesús.

Antic Llavador

El llavador municipal es va construir en 1901, utilitzava les aigües del riu Xúquer. Va estar en ús fins als anys seixanta, comptava amb tres safareigs, un per a la roba blanca, un altre per a la roba de color i el tercer per a la roba dels malalts.
gavarda-bateria

Bateria Napoleònica

La Bateria: Són les restes d’una fortificació del segle XVIII, reutilitzada durant la guerra de la Independència. La seua planta és quadrada, amb torretes semicirculars en els cantons, amb contraforts de 0,95 m d’alçada i 0,62 m d’amplària en la base i 0,30 m en la part superior. L’amplària mitjana dels murs és de 0,60 m.

Pont del Rei

El Pont del Rei es va construir a finals del segle XVIII (1786), és el fruit d’un projecte de noves vies de comunicació del regnat de Carles III, va ser el primer intent de construir una carretera sobre el riu Xúquer. Se situa a l’esquerra de l’autovia València-Albacete poc abans de travessar el riu Xúquer.

Quan a la construcció d’esta emblemàtica estructura és necessari fer obligada referència al denominat Nou Camí Reial, obert entre els anys 1765 i 1778.

Pont de Ferro

El Pont de Ferro del riu Xúquer és de principis del segle XX (1917). Sobre ell passa la carretera Reial de València a Albacete dins de l’itinerari de la N-340 entre Gavarda i Beneixida.  Pertany als tipus de pont metàl·lic amb arc bowstring (arc entrellaçat) que apreciem en sis municipis de la Ribera (Alta i Baixa). Posseeix un arc de ferro de 70 m. de llum i 137 m. de longitud, recolzat en estos dos extrems en pilars de “manposteria”, amb quatre sobreeixidors d’estructura de ferro en el marge dret de 12,5 m. de llum. Va ser construït per l’empresa catalana Maquinista Terrestre i Marítima.