• Pont de Ferro, Gavarda
Patrimoni Històric - Artístic de Gavarda

Gavarda conta amb un Patrimoni Històric Artístic important, son diversos els enclaus al seu terme municipal; pese a la gran devacle que va patir el poble a l'any 1982 com a consecuència del trencament de la presa de Tous i la posterior contrucció del poble nou, els seus habitants han intentat preservar i conservar tot alló que tinga que vore amb la seua història.

Alguns del elements mès representatius:

  • L'Església parroquial del nucli antic
  • El Pont del Rei
  • La Bateria
  • El llavaner

 


 

L'Església parroquial del nucli antic de Gavarda va ser construïda en 1870 i dedicada a Sant Joan Baptista i San Antoni Abad; es d'una sola nau amb capelles laterals. Destaca damunt de la portada una torre rematada per una escultura del Cor de Jesús.

 

 El llavador municipal es va construir en 1901, utilitzava les aigües del riu Xúquer. Va estar en ús fins als anys seixanta, contava amb tres safareig, un per a la roba blanca, un altre per a la roba de color i el tercer per a la roba dels malalts.

 

El Pont del Rei es va construir a finals del segle XVIII (1786), és el fruit d'un projecte de noves vies de comunicació del regnat de Carles III, va ser el primer intent de construir una carretera sobre el riu Xúquer. Se situa a l'esquerra de l'autovia Valencia-Albacete poc abans de travessar el riu Xúquer.
En quant a la construcció d'esta emblemàtica estructura és necessari fer obligada referència al denominat Nou Camí Reial, obert entre els anys 1765 i 1778.

 

La Bateria: Són les restes d'una fortificació del segle XVIII, reutilitzada durant la guerra de la Independència. La seua planta és quadrada,amb torretes semicirculars en els cantons, amb contraforts de 0,95 m . d'alçada i 0,62m. d'amplària en la base i 0,30 m. en la part superior. L'amplària mitjana dels murs és de 0,60 m.