La Pantanada de 1982.

 

La "Riua" de 1982  va canviar la vida dels habitants de Gavarda i en general de tota la Ribera del Xúquer   

L'enfonsament de la presa de Tous va multiplicar l'efecte devastador de les aigües desbordades del Xúquer i ha acabat per donar nom a les inundacions de 1982, conegudes com la pantanada.

La Ribera va patir la inundació per trams, Gavarda va ser un dels pobles més afectats.

 

La Pantanada de Tous va ser la inundació que el 20 d'octubre de 1982 va afectar la conca del Xúquer, produint-se pluges torrencials en la resta de la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia.

La presa es va enfonsar cap a les 19.15h del 20 d'octubre, originant una crescuda amb una punta de 15.000 m³/s, una de les majors registrades a Espanya, arrasant les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa. Si bé la no obertura de les comportes pot semblar que fóra la causa de l'esfondrament, el desastre haguera sigut el mateix d'haver-se pogut obrir, doncs la presa estava projectada per a una avinguda de 7.000 m³/s.

En les poblacions més immediates al pantà (Sumacàrcer, Gavarda i Beneixida) l'aigua va arribar als vuit metres d'altura i la major part de les cases van acabar amb greus deficiències estructurals provocades per la violència i la força de l'aigua.
A causa d'esta situació, i amb la intenció de protegir als pobles amb més risc de futures avingudes, es van traslladar els nuclis urbans de Gavarda i Beneixida a zones més elevades. En el cas de Beneixida només es conserva l'església del poble (1​). En el cas de Gavarda l'església i algunes cases habitades s'han mantingut en la seua ubicació.
A Sumacàrcer no s'ha fet cap trasllat. En ciutats com Carcaixent o Alzira es van superar els quatre metres: l'aigua arribava al primer pis d'altura en alguns barris i la població va haver de refugiar-se en les muntanyes pròximes. Els morts van superar els 30 i els danys materials van ser molt abundants.

-Pantanada de Tous, WIKIPEDIA-

 

El 20 d’octubre de 1982, la marxa tranquil·la i assossegada de Gavarda, es veu truncada per la riuada-pantanada. L'elevat cabal que el riu Sellent  aportava al  Xúquer este moment, va originar el primer desbordament a l'altura de Gavarda, cap a les 9 del matí del 20 d'octubre.

 L'aigua, després de tallar la carretera, arribà a un metre d'altura a l'entrada del nucli urbà, (avui reduït a diverses  desenes de cases), poc després, la Guàrdia Civil ordenava evacuar el  poble; el nivell de la inundació arribava a migdia als tres metres d'altura en alguns carrers, arribant fins a 6 metres a la caserna de la Guàrdia Civil, situat a l'entrada del poble  venint d'Alberic. Tot queda baix una capa d’aigua i fang. Més del 70% de les edificacions de Gavarda, són declarades en ruïna total, és a dir, per a enderrocar.

 Després d'esta inundació, es va decidir traslladar el poble construït entre el riu i la Séquia Reial, en un indret pròxim més alt, on no hi ha risc de riuades, i durant els anys  següents va construir-se el nou assentament de Gavarda. En eixe nou assentament es va traslladar la major part de la població, encara que algunes famílies es resistixen a  abandonar el poble vell, l'aspecte del qual és de desolació, amb la meitat de les cases tombades, sobretot a la part del carrer Sant Vicent i adjacents. Les que queden  plantades es troben en molt mal estat, llevant de quatre o cinc excepcions, que s'arreglaren seguint la carretera i el carrer principal amb la plaça major on seguix obert un  bar, un magatzem de taronges i on també hi ha l'església parroquial de Sant Joan i Sant Antoni, totalment restaurada després  de les destrosses que va causar-li la riuada de 1982.

 


 

 

Vídeos i documentos escritos referentes a la "Pantanada de Tous".

Los efectos de la riada de 1982 en Gavarda (You Toube)

 30 años Pantaná de Tous Valencia - Documentos Inéditos. (You Toube)
 Pantano de Tous desbordándose. (You Toube)
 Documental Pantanada de Tous 1982. (You Toube)
 30 anys de la tràgica història de la pantanada. (You Toube)
 Hidrogramas de entrada a Tous. Datos para un juicio crítico.
 Y las aguas engulleron la Ribera (LEVANTE EMV)
 Los supervivientes de Gavarda (lasprovincias.es)
 La riada, agravada por la rotura de la presa de Tous, provoca grandes pérdidas en la agricultura, viviendas y redes viarias (El País)
 

 


 

Adjunts