Localització / Plànols

Ubicació i entorn del poble de Gavarda:

El municipi de Gavarda, està situat en la Ribera Alta, dins de la jurisdicció d'Alzira, dista 50 km de la capital (València) i 30 del mar Mediterrani.

A uns 1,5 km s'arriba al barri de Villarriezo, antiga capçalera del pont de ferro que creua el Xúquer des de 1917. Este és el lloc de transició entre la Gavarda nova, a mà dreta sobre el vessant de la muntanya, i la Gavarda Vella, que es resistix a desaparéixer, i on es troba el barri de Villariezo.

El terme municipal de Gavarda està situat a la vora del Xúquer, en la zona sud-oest de la Ribera Alta.

El riu junt amb la Séquia Reial del Xúquer envolten el poble, els seus límits municipals són: al nord Alberic, a l'est Castelló de la Ribera i Alberic, a l'oest Antella i al sud Càrcer, Alcàntera del Xúquer, Beneixida i Castelló de la Ribera.

La superfície és regularment plana excepció feta d'una zona d'escassa altura pels sectors oest i nord.

El terme té una superfície aproximada de 7,98 km2.


 

             Evolució demogràfica de Gavarda, anys 1842 - 2014                     

 

DADES D'INTERÉS

Denominació Oficial: Gavarda
Superfície: 7,80 km2
Població: 1.174 Hab.
Gentilici: Gavardí / na
Partit Judicial: Alzira
Coordenades:

39º 05' N

00º 33' W

 

La superfície del terme és plana, excepte la part nord i nord-est que és una xicoteta zona muntanyenca, on es troba el municipi nou de Gavarda, amb altures màximes de 150 m, amb les denominacions de Lloma Teixonera, Lloma Plana i Bateria. El terme municipal està situat a la vora del riu Xúquer, en la zona sud-oest de la comarca. El riu junt amb la Séquia Real del Xúquer envolten el poble.

Des de València, s'accedix a esta localitat a través de la A-7 prenent després la CV-557.

 


 

La història recent de Gavarda es dividix en dues etapes molt definides, abans i després de la riuada de 1982.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barris i Pedanies:

En l'actualitat el municipi està disseminat en tres nuclis urbans, el nucli antic, el nou emplaçament (construït després de la riuada de 1982), que compta amb el nombre més gran de població i el barri de Villariezo.