Festes i Tradicions

 

 

 

EL poble de Gavarda i els seus veïns, fent honor a la seua localització geogràfica, el seu clima i la seua cultura, compta amb una llarga tradició festiva; són moltes les festivitats que al llarg de l'any trauen als veïns al carrer.
Algunes són religioses, com ara, les festes majors, que se celebren en honor a Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.
També, el 17 de gener i en honor a Sant Antoni Abat, (Sant Antoni del Porquet) a la porta de l'església es beneïxen tots aquells animals domèstics que en processó porten els seus amos.

Les festes al Cor de Jesús, el Ball de Pinyata ara nomenat "Sol i Lluna", la festa dels carros i altres configuren el mapa festiu de Gavarda i els seus habitants.

 

Festes de més rellevància en el poble

 

FESTES A SANT ANTONI ABAT:

Estes són les festes més importants de Gavarda, se celebren el cap de setmana següent al 17 de gener. Com en totes les festes, la part gastronòmica cobra gran importància; es comença amb un esmorzar popular de coques amb cansalà a la plaça de l'Ajuntament; després cavalls i cavallistes desfilen cap al poliesportiu per començar a enganxar les soques.
Al migdia i també a la Plaça, es du a terme el dinar de germanor amb les tradicionals paelles; a la vesprada i continuant amb la tradició, es realitza "la plantà del Pi Major" i la col·locació de les soques, en acabar es planta la foguera típica d'estes festes en honor a Sant Antoni del Porquet que més tard es cremarà posant el fermall final a la festa.

 

 

FESTES A SANT VICENT FERRER I A LA IMMACULADA CONCEPCIÓ:

Continuant amb l'activitat festiva de Gavarda, hem de remarcar les festes dedicades a Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.
Gavarda celebra estes festes el cap de setmana després de Pasqua. Hi ha tres nits de festa amb tres dies plens d'activitats per a tots, grans i menuts, Les mascletades, els focs d'artifici, balls amb orquestra, el teatre infantil, cercaviles i el festival de bandes de música són els elements principals de la festa.
Els actes estan organitzats per la Comissió de Festes de Sant Vicent Ferrer i la Immaculada Concepció.

 

EL BALL DE PINYATA - SOL I LLUNA

La festa del Ball de Pinyata, ara nomenat "Sol i Lluna" se celebrava a diferents pobles de la Vall Farta, sempre amb caràcter pagà; es tractava d’un dia dedicat a l’absurd, a la broma, al bon ambient, on la gent es disfressava, eixia al carrer a passar-ho bé, s’enfarinaven, feien processons falses....
Concretament al cas de la nostra població, Gavarda, l’any 1983 un grup de veïns va decidir que açò tornara a brollar. El poble vivia afonat per la recent i desgraciada Pantanada de Tous, i alguna cosa havia d’animar una mica a la gent; així que començaren esta història, de nou la improvisació, la broma, l’alegria i el bon ambient s’apropiaren d’esta celebració i a poc a poc, el dia del Ball de Pinyata es va anar convertint en un dia gran, prompte va ser una referència a Gavarda i als voltants.
Malauradament a principis dels anys 2000 es va perdre de nou està “festa del poble”, però després d’un parell d’anys, va tornar a renàixer amb la seua grandiositat, s’ha fet memòria i de nou el primer dissabte després de cendra a Gavarda és festa... i gran!
El grup actual va començar a treballar l’any 2004 per recuperar esta tradició, i després d’organitzar per primera vegada la festa l’any 2005 i veure el benestar, la germanor, l’alegria i la companyonia que el Ball de Pinyata ens podia transmetre, va decidir fundar l’Associació Juvenil Ball de Pinyata, què a banda de donar molta més força a la festa (que continua sent l’objectiu principal), s’encarrega d’oferir una ampla oferta d’iniciatives culturals, esportives, socials i solidàries.

 

FESTES AL COR DE JESÚS

Festes al Cor de Jesús: Se sol organitzar quinze dies després del Corpus; duren dos dies, la vespra, amb cavalcada i el dia de la festa amb missa i processó.